Open Data Kaart Nederlandse geo-informatie

Zoek je eigen locatie op de interactieve kaart!


Er komt steeds meer Open Data vrij en dat biedt kansen om deze informatie op een kaart te gebruiken in combinatie met andere lokale data! Alleen de Open Data is al interessant genoeg om data apps mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan een sociaal-maatschappelijke app waar mensen op zoek kunnen gaan naar belangrijke cijfers over hun gemeente, wijk en postcode. Of een zakelijke benchmark van bedrijfsdata (omzet, winkels, of bezoekers) met openbare informatie over aantal inwoners naar leeftijdsklasse. In dit artikel werk ik een voorbeeld uit met het aantal inwoners op de kaart van Nederland.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden denkbaar: Vergelijk de bedrijvigheid in een aantal regio’s om te bepalen waar je je volgende bedrijfspand gaat vestigen. Analyseer het energieverbruik om te bepalen in welke wijken zonnepanelen voor een grote verduurzaming kunnen zorgen. Etcetera.

Hieronder zie je al een kaart waar je het aantal inwoners in jouw wijk kunt opzoeken. Zo leuk kan een data visualisatie zijn 🙂 Deze heb ik beschikbaar gemaakt voor iedereen die hier gebruik van wilt maken.

Ik zou het heel leuk vinden om te horen wat jullie nog meer op een kaart of per regio/wijk/postcode willen zien! Stuur je me een berichtje via email of Twitter?

Wat heb je nodig als je zelf zo’n kaart wilt maken?

Een goed beginpunt voor open data is het CBS. Daarna kun je een visualisatie programma gebruiken om de data op de kaart te plotten. Door met verschillende lagen en interacties te werken kun je een kaart maken waar iedereen mee kan werken. Combineer de data met bedrijfsdata (op hetzelfde geo-aggragatie niveau) om nog waarde aan de kaart toe te voegen!

Bron: CBS 
Bewerking: Jan Brooijmans
Visualisatie Software: Tableau